PTP: TEUTOBURG

Njegovemu cesarskemu veličanstvu!

Po uspešni infiltraciji Egipčanov sem se odpravil v Teutoburg. Večino mojega potovanja sem hodil skozi gigantski gozd, ki se je zdel neskončen. Ponoči je bil zrak hladen, toda tevtonska oblačila iz kože in usnja so me grela. Visoka, zimzelena drevesa so se raztezala proti čistem nebu, polnem zvezd, kar mi je pomagalo pri orientaciji medtem, ko je Nenet spal na moji rami. Po kratkem počitku sem prispel v Teutoburg. Jutranja megla je bila vsepovsod naokoli mene.

Prva stvar, ki sem jo opazil, je bil vonj svežega hmelja. Zanimivo. Nedaleč stran od mene so bili ljudje, ki so sekali les. Hlode so pobirali kot, da bi bili iz perja, in jih nosili v vas. Približal sem se k taborišču lesarjev in zgrabil enega od manjših hlodov – prav gotovo ni bil izdelan iz perja. To mi bo omogočilo, da vstopim v vas brez težav. Ko pa sem prišel do vrat, se mi je zdelo, da stražarje sploh ne zanimam. Igrali so karte in pili pivo, ki je vonjalo zeliščno in citrusno. Zelo zanimivo.

Vstopil sem v vas in ugotovil, da je bilo poleg blatne stene okoli vasi vse narejeno iz lesa. Pogledal sem naokoli in spoznal od kje prihaja vonj. Tam se je nahajala lesena koča, poleg nje pa ogromen sod. So je bila povezan preko cevi na dva dolga cilindrična objekta. Za zgradbo je bilo nekaj manjših sodov. Eden od njih je bil odprt in Tevtoni so nestrpno napolnili svoje skodelice s tekočino iz soda. Zdelo se je, da jim daje moč, ampak tudi čuden smisel za humor.

Korakal sem mimo in naredil požirek. Tekočina je imela grenak okus, a je obenem tudi ogrela moja lica. Vendar sem bil tu, da bi razkrili še eno skrivnost: tiste velike vozičke, ki so jih narisali Egipčani. Zato sem nadaljeval z mojim iskanjem, dokler nisem prišel do dvonadstropne zgradbe in hlevom poleg nje. V hlevu je bil leseni voziček, ki bi lahko prevažal največ tri ljudi. Voziček je bil iz odlično obdelanega lesa. Nedaleč je bilo več tesno povezanih majhnih stojnic, od katerih je vsaka prikazovala blago, kot so zelenjava, ovce, kruh in celo nakit. Tevtoni res radi trgujejo.

Zabeležil sem vse kar sem do sedaj videl, pograbil kos kruha in nadaljeval. Ogromna zgradba je zaznamovala središče mesta. Tako kot večina zgradb, je imela nagibno streho. Toda ta je bila drugačna. Mnoge manjše strehe so se nahajale na vrhu večje, da bi ustvarile več različnih področij znotraj stavbe. Verjetno je bila uporabljena za različne namene. Na vratih je bil velik, modri simbol. Da bi ga podrobneje pregledal, sem stopil bližje. Takrat sem slišal vojni krik.

Od nikoder so se pojavili vojaki na konjih. Moški so skočili iz konjev in začeli napadati mesto. Nekateri so se že vračali z vrečami, polnimi plena, preden so Tevtoni vedeli, kaj se je zgodilo. Njihova hitrost je bila neverjetna. Dva vojaka sta me pogledala in sta prikimala drug drugemu. Ne vem, če sta me zamenjala za nekoga drugega ali če so vedeli, da sem tujec. Toda v trenutku, so me napadli, zvezali moje roke, me vrgli na konja in odjahali z mano.

Jahali smo nekaj časa. Ko smo prišli, so me brez besed vrgli v zaporniško celico. Pregledali so mojo torbo, vendar vsaj niso mogli prebrati mojega dnevnika. Ponoči se je Nenet vrnil k meni in kljuval moje verige, dokler moje roke niso bile svobodne. Zdaj pišem v strahu, da bo to pismo moje zadnje. Povej moji ženi in hčerki, da sem naredil vse, kar je bilo v moji moči za naš imperij.