PTP: CELTICA

Njegovemu cesarskemu veličanstvu!

Teden je minil v zaporu. Vsak dan sem dobil kruh in vodo, toda na moje prošnje nikoli nisem prejel odgovora. Nenet me je pogosto obiskal, včasih pa mi je prinesel oreščke ali grozdje. Moja celica je bila majhna. Dan in noč sem gledal skozi edino odprtino in čakal. In opazoval. Ugotovil sem, da so bili moji ječarji Galci, v njihovi vasi imenovani Celtica. Bilo je zanimivo mesto. Lahko sem videl dvonadstropno hišo, zgrajeno s kamnom in okrepljeno z lesom. Streha je bila izdelana iz slame. Zunaj te hiše je bilo več velikih kamnov, kipar pa je z dletom izdeloval skulpture in druge predmete.

Iz svoje celici sem videl še eno zgradbo. Bila je okrogla s slamnato streho in dimnikom. Pred stavbo se je nahajal večji odprt prostor, katerega je od stavbe ločeval zid. Okoli je ležalo več manjših predmetov, vključno z žagami, vrvmi in kovinskimi verigami. Galci so se mi zdeli zelo spretni kamnoseki. Prav tako sem dobil vtis, da so bili vedno na preži za vsiljivci.

Mimo mojega okna so včasih hodili stražarji. En od njih je še vedno imel vrečo z mojimi stvari. Nazaj sem želel svoj dnevnik. Nekega jutra sem dobil kruh in vodo, ko je skozi okno prišel vetrič. S tem vetričem je bilo mogoče tudi slišati krike o invaziji. Človek pred mano je spustil krožnik in odhitel ven. Vrata so ostala odprta. Medtem ko se je to zdelo kot darilo iz nebes, sem vedel, da bi lahko s pobegom še bolj poslabšal svojo usodo. Počasi sem se splazil do roba moje celice in pokukal za vogal. Nikogar na vidiku. Samo vrata, ki so vodila ven.

Približal sem se vratom in jih odprl. Celotno mesto je bilo razburjeno. Pasti so bile skrite na strateških položajih. Male skalne formacije v tleh, so razkrivale skrivališča z dragocenim blagom. Surovine so bile hitro skrite v njih. Opazil sem, da vojak nosi mojo torbo. Takoj sem mu začel slediti, vendar je bilo težko zaradi ljudi, ki so tekli v vse smeri. Nekdo me je podrl na tla. Preden sem se vstal, sem izgubil pogled na mojo tarčo. Nenet je začivkal. Sledil je v zraku

Počasi sem korakal mimo formacije šotorov. Iz njih so pritekli vojaki opremljeni s ščiti in sulicami. Njihov vodja, visok in z močnimi brki, je dajal ukaze. Vojaki na konjih so jahali mimo. Skrbelo me je, da me bo kdo opazil, vendar so vsi gledali naravnost naprej z resnim pogledom na njihovih obrazih. Prišel sem do velikega odprtega prostora, kjer se je zbirala večina vojakov. Končno sem spet videl človeka. Vendar ni več nosil moje torbe.

Ostal sem na varnem in poskušal najti torbo z mojimi stvarmi, ko je nenadoma bilo mogoče slišati krike o prihodu sovražnikov. Tujci. Cela vojska konjenikov. Vodja Galcev je dal svoj zadnji ukaz. Vsi se naj pripravijo na spopad.
Huni so prihajali.